Sådan gør du båden klar til foråret

Der er stadig mange, der vælger at udskyde forårsklargøringen til foråret, men det er faktisk muligt (og i mange tilfælde en rigtig god idé) at gå i gang med at klargøre båden allerede her i efteråret, når du tager båden op af vandet. Det er der endda mange store fordele ved. Bundmalingen har brug for minimum 18 grader for at opnå et optimalt resultat, og det er en del nemmere at finde varm efterårsdag end en forårsdag. Det betyder, at du kan få båden i vandet hurtigere, og det giver samtidig også et bedre resultat – men hvad indebærer klargøringen egentlig? Vi gennemgår de forskellige ting lige her.

Gør båden ren

Det er meget normalt at båden er beskidt, når du har taget den op ad vandet. Det er derfor altid en god idé at begynde processen med en højtryksspuler. Det er også en god ide at rense med glasfiberrens for at fjerne rester af voks, salt, sod og olie og skylle efter med vand. Derudover bør du også være opmærksom på ridser og skader i glasfiberen. De skal affedtes med acetone og så fixes med spartel.

Gå i gang med bundmalingen

Hvis din bundmaling er krakeleret, så skal den skabes af. Det kan være et tegn på, at der er for mange lag maling på båden, og det vil ikke hjælpe at lægge endnu et lag. Malingen skal skrabes af med en lakskraber, slibe, gerne med en slibemaskine med støvopsamler og så skal den vaskes og støves af. Når båden er tør og ren, skal du i gang med primeren, gerne fortyndet med 10 %, så det er nemmere at se ridser og ruller. Giv gerne primer ad flere omgange. Når primeren er tør, kan du gå i gang med bundmaling af båd. Det er her vigtigt at du bruger samme type som sidste år og at temperaturen er varm, så malingen hæfter og tørrer så godt som muligt. Generelt anbefales det at bruge selvpolerende bundmaling som Hempel Mille Xtra.

Klargør bådens kaleche

Din bådkaleche skal også vaskes og imprægneres. Den skal gerne vaskes med ferskvand og kalecherens. Husk at du skal bruge en god jordslagsfjerner, hvis du finder jordslag. Kalechen skal så tørre helt, før du går i gang med imprægneringen. Brug en pensel for at arbejdet produktet bedre ind i stoffet.

Opfrisk aptering

Dækket, som ofte er lavet af teaktræ, skal også klargøres. Det bør vaskes med teakrens ved hjælp af skuresvamp og skurebørste og herefter skylles. Det kan så være en god idé at bruge en teakbleger i et par minutter og skylle efter med vand. Det kan bringe farve og struktur frem i træet. Herefter skal der påføres teakolie, gerne med klud eller pensel. Den skal sidde i 30 minutter, tørres af og poleres med en klud. Den beskytter træet mod skidt og giver træet en smuk gylden farve.

Related Posts

© 2024 thepsykeproject.dk - Theme by WPEnjoy · Powered by WordPress